Trojan House - Melbourne

Text by Tuija Seipell



From the street, this Edwardian house might seem unassuming, undeserving of a second glance. From the back, however, the addition to the Trojan House by Jackson Clements Burrows, where three children’s bedrooms are cantilevered above a large living space, is anything but ordinary.



Incidentally the inside is just as remarkable as the outside. A thermal chimney and a breezeway hallway allow for passive cooling in the warmer months as each room was designed to allow for cross ventilation. Additionally a rain screen provides extra shade from the hot summer sun, and also insulates the inside in the winter by forming a space for warm air.



The entire addition is wrapped in a seamless wooden skin that conceals any obvious openings. Windows, covered by shutters that follow the pattern of the fa├žade, reveal nothing of the interior space.



No comments:

Post a Comment